Ce vizităm ?

 

Parcul „Băi” Moinești, cu izvoare de ape minerale

GPS: 46.473174, 26.491108

Situat în partea centrală a orașului a fost reamenajat recent cu fonduri europene fiind o oază de lumină și natură străbătută de susurul râului Gâz, râu care izvorăște într-o latură a parcului. Aspectul urban, arhitectural şi de mediu a fost creat special pentru a scoate în evidență naturalețea parcului.
Dar punctele forte ale arealului sunt izvoarele cu apă minerală utilizate în tratarea diferitelor afecțiuni (ochi, căi respiratorii, reumatisme, sistem nervos periferic, diabet, gută etc.).

Mai există Parcul Central  – unde pot fi admirate multiple opere de artă (situat vizavi de primărie) și Parcul Tei (vizavi de Spitalul Municipal – unul dintre cele mai renumite din Moldova).

Zona protejată „Pădurea cu pini” Moinești

GPS: 46.476480, 26.485017

Un paradis verde creat de pădurea cu pini negri (unici în județ) ce te înconjoară din toate părţile, îmbiindu-te să le asculţi poveştile. O zonă verde unde se poate servi un picnic la mesele special amenajate sau vă puteți caza la micuțele căsuțe de lemn ce dau un aspect unic locului.

Tot aici sunt restaurante unde se poate servi masa sau bea o cafea în mijlocul pădurii, admirând în vale orașul.

Din acest punct se poate urca pe jos până în vârful Dealului Osoiu.

Dealul Osoiu

GPS: 46.479560, 26.478075

Cu mașina până în „Pădurea cu pini” apoi pe jos.

Dealul Măgura

GPS: 46.465043, 26.496470

Punct accesibil cu mașina (neasfaltat) – intrarea pe centură, în dreptul stației GPL.

Dealul comuna Măgirești (urcare pe la Valea Arinilor)

GPS: 46.518170, 26.488952

Punct accesibil cu mașina.

Obiective religioase

Locurile de rugăciune sunt un specific al locului, existând locuri de rugăciune ortodoxe, catolice sau adventiste. Iar bisericile au arhitectura de la cele din lemn, vechi de 500 de ani (comuna alăturată, Poduri) sau construite în ultimii ani (în curtea Spitalului Municipal Moinești), până la arhitectură modernă în cazul bisericilor reconstruite recent.
De asemenea, în zonă, există multiple mănăstiri: Mănăstirea Sf. Sava, Mănăstirea Strigoi (zona Zemeș), Mănăstirea Diaconești, Mănăstirea Măgura – acestea fiind doar o parte din cele aflate la mai puțin de 30 km de oraș.

Cimitirul evreiesc  (lângă parcul „Pădurea cu Pini”)

GPS: 46.477700, 26.485240

Este unul dintre cele mai vechi cimitire din România în care găsim vestigii – cea mai veche piatră tombală cu text recognoscibil, datată 1692. La mijlocul cimitirului se ridică o „stibl” masivă, de piatră, expresie a credinţei celor ce se odihnesc înăuntru, dar şi a avuţiei lor. Textul de pe placa de marmură, potrivit unei legende transmise din generaţie în generaţie, a fost scris de însuşi Rabinul Arie Rosen, tatăl Excelenţei Sale, dr. Moses Rosen, ale cărui rădăcini moineștene sunt cunoscute. În cimitir mai există un mormânt cu o piatră care are o semilună (?) şi trei morminte inscripţionate cu litere chirilice, în care odihnesc soldaţi ruşi căzuţi pe frontul din Moldova, în primul război mondial.

Monumentul DADA

GPS: 46.481240, 26.499026

Monumentul Dadaismului de la Moinești este situat pe șoseaua Bacău – Moinești, la locul de intersecție a centurii orașului cu strada principală, si a fost ridicat în amintirea cofondatorului mișcării culturale dadaiste Tristan Tzara, care s-a născut în Moinești, în anul 1896.

Parcul Dendrologic Dofteana – Hăghiac

Distanța de Moinești: 22 km
GPS: 46.308068, 26.510667

Parcul dendrologic Dofteana (Hăghiac) este o rezervație naturală situată lângă satul Hăghiac (comuna Dofteana) pe valea Dofteanei, pe un platou la altitudinea de 370 m. Rezervația cuprinde numeroase specii de plante: arbori din specii autohtone si exotice.

Muzeul National George Enescu – Secția Dumitru si Alice Rosetti Tescanu

Distanța de Moinești: 18 km
GPS: 46.511839, 26.650117

Muzeul este găzduit în incinta unui splendid conac al renumitei familii boierești Rosetti-Tescanu (ridicat 1880) ce are statut de monument istoric. George Enescu a avut ca sursă de inspirație in conceperea capodoperei lirice Oedip satul Tescani, în arealul căruia se află muzeul. Locul este străjuit de o frumoasă grădină de arbori și arbuști.

Lacul de acumulare Poiana Uzului

Distanța de Moinești: 24 km
GPS: 46.338005, 26.390692

Frumoasa întindere albastră din vestul județului a fost creată pentru a pune în valoare potențialul hidroenergetic al zonei. Este alimentat de Râul Uz, o apă repede de munte, un plus imagistic pentru turistul aflat în căutare de locuri sălbatice.
Locul este prielnic pescuitului  – caras, știucă, păstrăvi. Se plătește o taxă.

Din zona lacului se pot face multiple drumeții pe trasee turistice pe cei doi munți din apropiere:
* Muntele Ciucului: Podul de Piatră – Dărmănești, Podul de Piatră – Valea Uzului (sat), Lacul Poiana Uzului – Cascada Nasolea Mare, Lacul Poiana Uzului – Vârful Obcina Lapoș, Lacul Poiana Uzului – Vârful Muierușu.

* Muntele Nemira: Lacul Poiana Uzului – Vârful Fântânii – Lemnia (sat), Lacul Poiana Uzului – Vârful Nemira Mare, Lacul Poiana Uzului – Rezervația Nemira, de unde încep numeroase alte trasee, Lacul Poiana Uzului – Vârful Fârcu, Lacul Bolătău, amonte – Rezervația Nemira.

Informații utile:

* malul stâng este bolovănos nefiind recomandat drumețiilor – există pericolul de accidente;
* până în zona lacului de acumulare se poate ajunge în condiții excelente cu mașina;
* căile de acces pe rutele turistice sunt puțin amenajate – locurile fiind mai de grabă sălbatice.

http://www.infoturism-moldova.ro/location/valea-uzului